
Mezinárodní agrosalon Země živitelka 2025, který probíhal ve dnech 21. až 26. srpna 2025, přinesl podtitul „Nová éra“. Kromě prezentací moderních zemědělských strojů, nových technologií a inovací měli návštěvníci příležitost se setkat se zástupci MPO - Národní výzkumné a inovační strategie pro inteligentní specializaci České republiky 2021 – 2027 (NRIS3) a Národní strategie umělé inteligence České republiky 2030 (NAIS). Ti představili na stánku Potravinářské komory ČR (PK ČR) klíčové aspekty těchto dvou národních strategií, které směřují k transformaci českého potravinářství.
Zástupci Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) a PK ČR demonstrovali, jak český potravinářský sektor vstupuje do nové éry, v níž se tradiční postupy propojují s moderními technologiemi. Tyto technologie umožňují efektivnější a udržitelnější produkci, zvyšují kvalitu a bezpečnost potravin a přinášejí inovace, které zlepšují konkurenceschopnost českých potravinářských podniků jak na domácím, tak na zahraničním trhu.
Propojení NRIS3 a NAIS s potravinářským sektorem zároveň podporuje projekty, které v sobě zahrnují vysoký inovativní potenciál. Tyto projekty zaměřené na využití umělé inteligence (AI) se například soustředí na predikci výnosů, kvality surovin, automatizaci kontroly kvality, optimalizaci logistiky a skladování, či na personalizaci potravinářských produktů.
NRIS3 strategie podporuje vývoj strategických řešení v potravinářství, jako jsou automatizace výrobních procesů, inteligentní balení a sledovatelnost, snižování potravinového odpadu, využívání vedlejších produktů, ekologické balení, biotechnologické inovace (včetně fermentace) a alternativní bílkoviny či zdravější potravinové doplňky. Kombinace těchto oblastí vytváří klíčový prostor pro inovativní a udržitelný rozvoj českého zemědělství a potravinářství. Synergie mezi NRIS3, NAIS a potravinářstvím se ukazuje jako nezbytný krok k transformaci českého potravinářského sektoru směrem k inteligentnímu a udržitelnému modelu výroby potravin.
Tuto tematiku jsme představili i při diskusi na kulatém stole BioEast Hub, kde jsme diskutovali o společných prioritách bioekonomiky a budoucí společné zemědělské politice. Diskuzního semináře se zúčastnili zástupci akademických institucí, podnikatelé, odborníci z oblasti zemědělství, potravinářství, životního prostředí a státní správy. Účastníci diskuse projevili zájem o propojení těchto oblastí, což ukazuje, jak důležitá je spolupráce mezi výzkumnými organizacemi, podniky, státními institucemi a jednotlivými strategiemi.
Rádi bychom poděkovali Magdaléně Hrubé, ředitelce Centra zemědělsko-potravinářského výzkumu a inovací, za možnost účastnit se a zároveň propagovat praktický příklad propojení NRIS3 a NAIS v oblasti potravinářství. Také bychom rádi poděkovali zástupcům národního bioekonomického hubu v ČR Janu Nedělníkovi a Marii Kubáňkové za možnost aktivní diskuze během kulatého stolu BioEast Hub.
Kombinace těchto oblastí může zásadně změnit způsob, jakým se potraviny vyrábějí, distribuují a konzumují. Inovativní aplikace AI nejen optimalizují výrobní procesy, ale podporují také udržitelnost a efektivitu, což je v souladu s rostoucím důrazem na ekologickou a ekonomickou udržitelnost potravinářského sektoru.